Kun je paddenstoelen eten uit je achtertuin?

Dit zijn degene die je moet zoeken. Gelukkig zijn een paar soorten wilde paddenstoelen eetbaar.

Kun je paddenstoelen eten uit je achtertuin?

Dit zijn degene die je moet zoeken. Gelukkig zijn een paar soorten wilde paddenstoelen eetbaar. Moreljes (Morchella) en ruige manen of inktkappen (Coprinus comatus) zijn prima te eten, net als een soort kippenpaddenstoel of zwavel plankpaddestoel (Laetiporus sulphureus) en puffballs (Calvatia, Lycoperdon). Niet alle paddenstoelen zijn eetbare paddenstoelen, maar de meeste paddenstoelen op het gazon zijn veilig om te eten.

Het is zeer zeldzaam om dodelijke paddenstoelen in een gazon te vinden; het gebeurt echter wel, dus je moet er zeker van zijn voordat je een van de paddenstoelen op je gazon eet. Paddestoelen vallen in drie categorieën: eetbaar, giftig en oneetbaar. Schimmels die algemeen bekend staan als eetbaar zijn, zijn onder meer bladerpaddestoelen, sommige (maar niet alle) soorten die worden aangetroffen in gazonfeeën, knoppaddenstoelen, portobellos en cremini's, een variëteit met ronde toppen met wilde neven in Alberta, merkte Schulz op. Eet geen wilde paddenstoelen die in je tuin groeien.

Hoewel ze er onschadelijk uit kunnen zien, kunnen deze paddenstoelen giftig zijn en bij consumptie tot ziekte of dood leiden. Als je paddestoelspecificaties niet kunt identificeren, ga er dan altijd van uit dat ze giftig zijn en eet ze niet op. Schimmels die algemeen bekend staan als eetbaar zijn, zijn onder meer bladerpaddestoelen, sommige (maar niet alle) soorten die worden aangetroffen in gazonfeeën, knoppaddenstoelen, portobellos en cremini - een variëteit met ronde toppen met wilde neven in Alberta, merkte Schulz op. Fungiciden werken vaak niet goed op paddenstoelen omdat ze niet diep genoeg in de grond dringen om het mycelium te bereiken en de schimmel te doden.

Een tuin is een trots en plezier voor huiseigenaren, waaronder sierwaterpartijen, zoals koivijvers. Probeer eens te experimenteren om te zien welke soorten paddenstoelen het beste groeien in jouw regio en welke methoden voor jou het beste werken. Het meest voor de hand liggende kenmerk dat hen onderscheidt van eetbare paddenstoelen zijn de groenachtige kieuwen van een volwassen parasol met groene sporen. Hoewel minder dan vijf procent van de bekende paddenstoelen giftig of onzeker eetbaar is, groeien er wel verschillende giftige paddenstoelen in achtertuinen.

Champignons duiken overal op, vooral in gebieden die constant nat zijn en rijk zijn aan organisch materiaal. Het kopen van een gedetailleerde gids helpt en dat geldt ook voor deelname aan een forum of sociale mediagroep vol paddenstoelenexperts. En als je een app-persoon bent, zijn er verschillende uitstekende apps voor het identificeren van paddenstoelen die je kunnen helpen bij het identificeren van paddenstoelen in de achtertuin. De ruige inktdop, ook wel bekend als de ruige manen of pruik van de advocaat, is een andere paddenstoel die vaak in achtertuinen voorkomt.

Welke je gebruikt hangt af van je klimaat, paddestoeltype en hoe snel je je eerste paddenstoelenoogst wilt hebben. In sommige landen eten mensen onvolwassen stinkhoorns, die „eieren” worden genoemd vanwege hun ei-achtige uiterlijk. Je moet nooit proberen een paddenstoel te eten die je niet herkent en niet met vertrouwen kunt identificeren (en wees ALTIJD voorzichtig). Oneetbare paddenstoelen veroorzaken geen ziekte, maar zijn nog steeds onsmakelijk met hun leerachtige, taaie texturen of onaangename peperige of saaie smaak.

De beste manier van handelen is om de omgeving in je achtertuin minder aantrekkelijk te maken voor paddenstoelen en de voedselbronnen van de schimmels te verminderen. We hebben eerder witte paddenstoelen besproken en hoe je geen raadspel moet spelen als het gaat om het spotten van een in je tuin.