Welke tuinpaddestoelen kun je eten?

Gelukkig zijn een paar soorten wilde paddenstoelen eetbaar. Moreljes (Morchella) en ruige manen of inktkappen (Coprinus comatus) zijn prima te eten, net als een soort kippenpaddenstoel of zwavel plankpaddestoel (Laetiporus sulphureus) en puffballs (Calvatia, Lycoperdon).

Welke tuinpaddestoelen kun je eten?

Gelukkig zijn een paar soorten wilde paddenstoelen eetbaar. Moreljes (Morchella) en ruige manen of inktkappen (Coprinus comatus) zijn prima te eten, net als een soort kippenpaddenstoel of zwavel plankpaddestoel (Laetiporus sulphureus) en puffballs (Calvatia, Lycoperdon). Paddestoelen vallen in drie categorieën: eetbaar, giftig en oneetbaar. Schimmels die algemeen bekend staan als eetbaar zijn, zijn onder meer bladerpaddestoelen, sommige (maar niet alle) soorten die worden aangetroffen in gazonfeeën, knoppaddenstoelen, portobellos en cremini's, een variëteit met ronde toppen met wilde neven in Alberta, merkte Schulz op.

Hen-of-the-woods, oester en zwavel plankpaddenstoelen zijn veilige, heerlijke en voedzame wilde variëteiten die worden gewaardeerd door paddenstoelenjagers. Niet alle paddenstoelen zijn eetbare paddenstoelen, maar de meeste paddenstoelen op het gazon zijn veilig om te eten. Het is zeer zeldzaam om dodelijke paddenstoelen in een gazon te vinden; het gebeurt echter wel, dus je moet er zeker van zijn voordat je een van de paddenstoelen op je gazon eet. Schimmels die algemeen bekend staan als eetbaar zijn, zijn onder meer bladerpaddestoelen, sommige (maar niet alle) soorten die worden aangetroffen in gazonfeeën, knoppaddenstoelen, portobellos en cremini - een variëteit met ronde toppen met wilde neven in Alberta, merkte Schulz op.

De veld- of weidepaddestoel is een van de meest gegeten wilde paddenstoelen in Groot-Brittannië en Ierland. Het is nauw verwant aan de gewone knoppaddestoel en heeft een vergelijkbare smaak en textuur. Eet geen wilde paddenstoelen die in je tuin groeien. Hoewel ze er onschadelijk uit kunnen zien, kunnen deze paddenstoelen giftig zijn en bij consumptie tot ziekte of dood leiden.

Als je paddestoelspecificaties niet kunt identificeren, ga er dan altijd van uit dat ze giftig zijn en eet ze niet op. Meestal blijven de schimmels in je achtertuin ondergronds verborgen terwijl ze zich voeden met het organische materiaal in de bodem. Of het eetbaar is of niet, hangt nu af van uw vermogen om de soort te identificeren, maar identificatie van paddenstoelen is ingewikkeld. Oesterzwammen ontbinden rottend hout en geven voedingsstoffen af in de bodem, recyclen voedingsstoffen die door andere planten en organismen in bosecosystemen kunnen worden gebruikt (.

Oesterzwammen kunnen in grote aantallen groeien en er zijn veel verschillende trossen aan dezelfde boom te vinden. Neem bij het foerageren naar paddenstoelen altijd een gids voor het jagen op paddenstoelen mee met eetbare paddenstoelen die in uw omgeving groeien. Groot en klein, paddenstoelen duiken overal op waar je aarde, hout of planten hebt groeien, zei hij, ook op gazons en weilanden, in bossen en moerassen, zelfs in plantenbakken. Hoewel je misschien in de verleiding komt om de wilde paddenstoelen te proeven die in je achtertuin groeien, is het beter om veilig te zijn dan sorry.

Zoals hierboven vermeld, is het echter zo moeilijk om het verschil te zien vanwege de diversiteit aan paddenstoelensoorten. Het kopen van een gedetailleerde gids helpt en dat geldt ook voor deelname aan een forum of sociale mediagroep vol paddenstoelenexperts. Dus je hebt paddenstoelen verspreid over je gazon en je vraagt je af of het doden van paddenstoelen met azijn echt werkt. Fungiciden werken vaak niet goed op paddenstoelen omdat ze niet diep genoeg in de grond dringen om het mycelium te bereiken en de schimmel te doden.

Het correct identificeren van jonge puffballpaddestoelen voordat je ze eet, is cruciaal, aangezien verschillende giftige Amanita-paddenstoelen er tijdens hun vroege groeistadia uitzien als puffballs. Beginnende paddestoeljagers moeten echter samenwerken met experts die ervaring hebben met het identificeren van paddenstoelen, zodat ze kunnen leren hoe ze paddenstoelen op de juiste manier kunnen identificeren en hanteren. Sommige paddenstoelen in je achtertuin zijn misschien eetbaar, maar eet in de regel nooit een paddenstoel tenzij je hem positief kunt identificeren als eetbaar en veilig. De ringloze honingpaddenstoel is dezelfde familie als de honingpaddenstoel, en beide komen veel voor op stedelijke werven in de nazomer tot de herfst.