Wilde paddenstoelen in de achtertuin?

Gemeenschappelijke paddestoelen in de achtertuin Ringloze honingpaddenstoel (Armillaria Tabescens). Veld- of weidepaddestoel (Agaricus Campestris).

Wilde paddenstoelen in de achtertuin?

Gemeenschappelijke paddestoelen in de achtertuin Ringloze honingpaddenstoel (Armillaria Tabescens). Veld- of weidepaddestoel (Agaricus Campestris). Fairy Ring Mushroom (Marasmius Oreades) Champignons van het geslacht Coprinus komen vaak voor in achtertuinen. De meest charismatische van dit soort paddestoel is de pruik van de advocaat (ook bekend als shaggy inktdop).

Deze paddenstoel groeit in een hoge cilinder. Wanneer hij klaar is om zijn sporen vrij te geven, zal de paddenstoel drastisch veranderen van wit en mollig naar inktblanco en verschrompeld in een paar uur. Dit kan ook gebeuren als je ze kiest. Paddestoelen groeien alleen als de omgevingsomstandigheden precies goed zijn.

Langdurige periodes van nat, vochtig weer, zoals we de afgelopen weken hebben gehad, zorgen ervoor dat schimmels vruchtstructuren sturen. Schimmels verspreiden zich naar nieuwe gebieden via door de wind geblazen sporen. Wanneer de sporen op een geschikte locatie landen, ontwikkelen ze zich tot nieuwe schimmels die paddenstoelen zullen kweken als ze voldoende tijd hebben. Zowel amateurfoeragers als tuintuinders moeten alert zijn op giftige wilde paddenstoelen, die naast eetbare variëteiten kunnen groeien en niet gevaarlijk zijn om aan te raken.

Hoewel je er waarschijnlijk geen in je tuin zult vinden, zijn kleine puffballs tot twee centimeter breed enkele van de meest voorkomende paddenstoelen in de achtertuin. Sommige van deze paddenstoelen zijn veilige eetbare soorten, maar deze webpagina is niet ontworpen of bedoeld om het genieten van eetbare wilde paddenstoelen te vergemakkelijken. Gezien het risico is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het eten van paddenstoelen die door jou, een vriend of iemand anders zijn verzameld zonder uitgebreide kennis van wilde paddenstoelen. De volgende keer dat je paddenstoelen ziet vruchtlichamen in je achtertuin, zie het dan als een essentieel onderdeel van de levenscyclus.

Pas op voor bepaalde soorten wilde paddenstoelen die gevaarlijk kunnen zijn, waaronder de meest voorkomende, „death cap-paddenstoelen”. Maar wat als we paddenstoelen in het wild zien groeien die eruit zien als iets dat we eerder hebben gekocht en gegeten? Sommige paddenstoelen lijken op elkaar, maar dat betekent niet altijd dat ze dezelfde soort zijn. Kapoor raadt mensen aan geen wilde paddenstoel te consumeren die niet door een expert is geïdentificeerd. En in de meeste gevallen komt dat omdat een amateurpaddenstoelenjager of foerager in de achtertuin een paddenstoel verkeerd heeft geïdentificeerd.

Persoonlijk vind ik het veiliger om me aan de winkel te houden omdat ik geen training heb gehad in het identificeren van wilde paddenstoelen. Voor de gemiddelde persoon zoals jij en ik, tenzij de paddenstoel is verpakt uit een vertrouwde bron, is het veiliger om geen wilde paddenstoelen te eten of zelfs maar aan te raken.