Zijn paddenstoelen slecht voor je tuin?

Meestal verdwijnen de paddenstoelen bijna net zo snel als ze verschenen. Als je paddenstoelen hebt, kijk dan van de positieve kant.

Zijn paddenstoelen slecht voor je tuin?

Meestal verdwijnen de paddenstoelen bijna net zo snel als ze verschenen. Als je paddenstoelen hebt, kijk dan van de positieve kant. Champignons zijn een indicatie dat uw tuin veel organisch materiaal in de bodem heeft. Paddestoelen helpen dat organische materiaal af te breken en je grond productiever te maken.

Als je schaduw en drainage geen echte problemen zijn, kun je altijd gewoon de aanstootgevende paddenstoelen omver slaan en wachten tot de zon naar buiten komt. Sommige paddenstoelen betekenen dat je gezonde grond hebt. Sommige kunnen echter betekenen dat uw gazon in nood verkeert door een schimmelziekte. Het belangrijkste om te begrijpen over paddenstoelen is dat ze gewoon de bovengrondse vruchtlichamen zijn van schimmels die in de grond leven.

De overgrote meerderheid van de schimmelmassa bevindt zich onder de grond, waar het ongezien en onopgemerkt blijft totdat paddenstoelen tevoorschijn komen. De overgrote meerderheid van schimmels is gunstig. Het zijn ontbinders die dood en rottend organisch materiaal afbreken, zoals stronken, oude wortels of bladeren. De meeste paddenstoelen beschadigen gazons of tuinen niet; ze zijn gewoon onooglijk hinderlijk.

In feite zijn de meeste paddenstoelen gazonbondgenoten, omdat de schimmels zich voeden met organisch materiaal in uw tuin (zoals riet, begraven hout en boomwortels), waardoor het wordt afgebroken tot voedingsstoffen voor gras en planten. Schimmels spelen ook een cruciale rol in het milieu als een belangrijke recycler van organische koolstof, de verbindingen die nodig zijn voor al het leven. Als je paddenstoelen of paddestoelen hebt die in een cirkel in je gazon groeien, kun je kijken naar een schimmelinfectie die gewoonlijk 'Fairy Rings' wordt genoemd. Als je overtollig riet in je gazon hebt (meer dan een halve inch), heb je veel organisch materiaal dat vocht absorbeert en fungeert als paddestoelaas.

Nogmaals, paddenstoelen op zichzelf veroorzaken geen gazonziekten; ze zijn slechts de „bloemen” van een bestaande schimmel. Het verwijderen van de grasmat kan rottend organisch materiaal blootleggen dat moet worden verwijderd om te voorkomen dat paddenstoelen teruggroeien. Wat goed opgeleide professionele grasbeheerders doen, is gewoon verwijderen van de paddenstoelen zoals ze verschijnen, meestal voor cosmetische doeleinden en om de verspreiding van sporen te verminderen. Wanneer dit gebeurt in een cirkel of curve (veroorzaakt doordat de schimmel naar buiten groeit, zoals een slow-motion rimpel op een vijver), wordt het een „feeënring” genoemd vanwege de curve van paddenstoelen die in geschikte omstandigheden verschijnen.

Als paddenstoelen groeien in de schaduwrijke delen van uw gazon, probeer dan de omliggende bomen te snoeien om meer zonlicht op uw gazon te laten komen. Paddestoelen komen meestal uit de grond na zware regenval en wanneer de groeiomstandigheden ideaal zijn, heet en vochtig. Omdat paddenstoelen slechts de bovengrondse symptomen zijn van bestaande gunstige schimmelgroei, is het verwijderen ervan op zijn best een tijdelijke oplossing. Je hebt je waarschijnlijk afgevraagd of de paddenstoelen goed of slecht zijn; meestal veroorzaken ze huiseigenaren zorgen.

Na een periode van vochtig weer of extra regenval, ziet u misschien paddenstoelen opduiken in uw gazon of zelfs uw landschapsbedden. Hoewel niet alle paddenstoelen giftig zijn, kunnen paddestoelsoorten moeilijk goed te identificeren zijn zonder de hulp van een deskundige of doorgewinterde paddenstoelenverzamelaar. Vogelnestpaddestoelen worden meestal in groepen aangetroffen en lijken erg op kleine nesten met ei-achtige gezwellen in een kom. Zoals iedereen heeft gezegd, werd een nieuw gazon twee keer per dag bewaterd en de eerste paar sneden gehad, maar moest dagelijks 2 tot 3 paddenstoelen verwijderen.

Plotseling verschijnen van paddenstoelen op een gazon lijkt misschien raar en zelfs problematisch, maar dat is niet altijd het geval.


Bron:

  • agriworld.nl: Zijn paddenstoelen slecht voor uw tuin? Rol en voordelen van paddenstoelen