Kun je paddenstoelen eten die in je achtertuin groeien?

Gelukkig zijn een paar soorten wilde paddenstoelen eetbaar. Moreljes (Morchella) en ruige manen of inktkappen (Coprinus comatus) zijn prima te eten, net als een soort kippenpaddenstoel of zwavel plankpaddestoel (Laetiporus sulphureus) en puffballs (Calvatia, Lycoperdon).

Kun je paddenstoelen eten die in je achtertuin groeien?

Gelukkig zijn een paar soorten wilde paddenstoelen eetbaar. Moreljes (Morchella) en ruige manen of inktkappen (Coprinus comatus) zijn prima te eten, net als een soort kippenpaddenstoel of zwavel plankpaddestoel (Laetiporus sulphureus) en puffballs (Calvatia, Lycoperdon). Niet alle paddenstoelen zijn eetbare paddenstoelen, maar de meeste paddenstoelen op het gazon zijn veilig om te eten. Het is zeer zeldzaam om dodelijke paddenstoelen in een gazon te vinden; het gebeurt echter wel, dus je moet er zeker van zijn voordat je een van de paddenstoelen op je gazon eet.

Maar de meest voorkomende achtertuinpaddestoelen zijn onschadelijk en spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van uw achtertuin. Paddestoelen vallen in drie categorieën: eetbaar, giftig en oneetbaar. Schimmels die algemeen bekend staan als eetbaar zijn, zijn onder meer bladerpaddestoelen, sommige (maar niet alle) soorten die worden aangetroffen in gazonfeeën, knoppaddenstoelen, portobellos en cremini's, een variëteit met ronde toppen met wilde neven in Alberta, merkte Schulz op. Eet geen wilde paddenstoelen die in je tuin groeien.

Hoewel ze er onschadelijk uit kunnen zien, kunnen deze paddenstoelen giftig zijn en bij consumptie tot ziekte of dood leiden. Als je paddestoelspecificaties niet kunt identificeren, ga er dan altijd van uit dat ze giftig zijn en eet ze niet op. De ringloze honingpaddenstoel is dezelfde familie als de honingpaddenstoel, en beide komen veel voor op stedelijke werven in de nazomer tot de herfst. Witte paddenstoelen komen vrij vaak voor in je tuin, maar het is moeilijk te zeggen of ze giftig zijn of niet.

Omdat paddenstoelen in zoveel verschillende soorten zijn verdeeld, kan het moeilijk zijn om elke paddenstoel nauwkeurig te identificeren. Sommige van je achtertuinpaddenstoelen zijn misschien eetbaar, maar eet nooit een paddenstoel tenzij je hem positief kunt identificeren en er 100 procent zeker van bent dat het veilig is. Hoewel het idee van het eten van schimmel tenslotte een zekere yuck-factor heeft, zijn schimmels de boosdoeners achter infecties zoals voetschimmel en plantenziekten zoals echte meeldauw en koolzaad blackleg, zijn er ook voedingspluspunten. Maaiervaddestoelen, ook wel hooimaker's of bruine hooipaddestoelen genoemd, komen in de zomer veel voor in gazons in Noord-Amerika en Europa.

De ruige inktdop, ook wel bekend als de ruige manen of pruik van de advocaat, is een andere paddenstoel die vaak in achtertuinen voorkomt. Het aantal mensen dat wordt vergiftigd door wilde paddenstoelen stijgt, dus natuurlijk kan niet iedereen eetbare paddenstoelen onderscheiden van giftige paddenstoelen. Paddestoelen in je tuin zijn niet slecht en zullen meestal relatief snel verdwijnen als hun levenscyclus is voltooid. De Green Spored Lepiota, is een andere paddenstoel die zeer giftig is en is gespot in achtertuinen in Noord-Amerika.

Het duurt langer om je eerste oogst te krijgen, maar je kunt nog vele jaren blijven oogsten totdat de paddenstoelen de boomstammen volledig hebben afgebroken. De tweede methode is om zuiveringszout rechtstreeks op paddenstoelen en omliggende grond te strooien en in water te geven. Als je geniet van de umami-smaak en gezondheidsvoordelen van paddenstoelen, vraag je je misschien af of je eetbare paddenstoelen in je achtertuin kunt kweken. Gekookte paddenstoelen beschermen je gezondheid door de giftige stoffen erin te vernietigen dankzij de hitte.

Het correct identificeren van jonge puffballpaddestoelen voordat je ze eet, is cruciaal, aangezien verschillende giftige Amanita-paddenstoelen er tijdens hun vroege groeistadia uitzien als puffballs.