Zijn paddenstoelen in de achtertuin eetbaar?

Gelukkig zijn een paar soorten wilde paddenstoelen eetbaar. Moreljes (Morchella) en ruige manen of inktkappen (Coprinus comatus) zijn prima te eten, net als een soort kippenpaddenstoel of zwavel plankpaddestoel (Laetiporus sulphureus) en puffballs (Calvatia, Lycoperdon).

Zijn paddenstoelen in de achtertuin eetbaar?

Gelukkig zijn een paar soorten wilde paddenstoelen eetbaar. Moreljes (Morchella) en ruige manen of inktkappen (Coprinus comatus) zijn prima te eten, net als een soort kippenpaddenstoel of zwavel plankpaddestoel (Laetiporus sulphureus) en puffballs (Calvatia, Lycoperdon). Paddestoelen vallen in drie categorieën: eetbaar, giftig en oneetbaar. Schimmels die algemeen bekend staan als eetbaar zijn, zijn onder meer bladerpaddestoelen, sommige (maar niet alle) soorten die worden aangetroffen in gazonfeeën, knoppaddenstoelen, portobellos en cremini's, een variëteit met ronde toppen met wilde neven in Alberta, merkte Schulz op.

Niet alle paddenstoelen zijn eetbare paddenstoelen, maar de meeste paddenstoelen op het gazon zijn veilig om te eten. Het is zeer zeldzaam om dodelijke paddenstoelen in een gazon te vinden; het gebeurt echter wel, dus je moet er zeker van zijn voordat je een van de paddenstoelen op je gazon eet. Schimmels die algemeen bekend staan als eetbaar zijn, zijn onder meer bladerpaddestoelen, sommige (maar niet alle) soorten die worden aangetroffen in gazonfeeën, knoppaddenstoelen, portobellos en cremini - een variëteit met ronde toppen met wilde neven in Alberta, merkte Schulz op. Er zijn duizenden wilde paddenstoelensoorten in Noord-Amerika, en 250 daarvan staan bekend als giftig, maar laat je niet voor de gek houden door hun kleine aantallen.

Giftige wilde paddenstoelen kunnen op elk gazon groeien en sommige lijken op gewone eetbare paddenstoelen. Het beste wat je kunt doen, is ze verwijderen wanneer ze opduiken en je kind leren ze gewoon te vermijden. Eet geen wilde paddenstoelen die in je tuin groeien. Hoewel ze er onschadelijk uit kunnen zien, kunnen deze paddenstoelen giftig zijn en bij consumptie tot ziekte of dood leiden.

Als je paddestoelspecificaties niet kunt identificeren, ga er dan altijd van uit dat ze giftig zijn en eet ze niet op. Gebruik voor de veiligheid handschoenen of een kleine schop en trek of graaf zoveel mogelijk van de paddenstoel op, niet alleen de dop, en stop hem onmiddellijk in een plastic zak. Je wilt geen gifklimop in je achtertuin groeien, vooral als je kinderen hebt die vaak buiten spelen. De ruige inktdop, ook wel bekend als de ruige manen of pruik van de advocaat, is een andere paddenstoel die vaak in achtertuinen voorkomt.

Hoewel sommige mensen het geluk hebben gigantische puffballs in hun achtertuin te hebben, zijn kleinere puffballsoorten tot 5 cm groot enkele van de meest voorkomende paddenstoelen in de achtertuin. Met maar liefst 20 dodelijke paddenstoelensoorten in de Prairies is het belangrijk om te weten wat je plukt. Sommige van je achtertuinpaddenstoelen zijn misschien eetbaar, maar eet nooit een paddenstoel tenzij je hem positief kunt identificeren en er 100 procent zeker van bent dat het veilig is. Een boek dat ik kan aanbevelen is Mushrooming without Fear van Alexander Schwab, perfect voor beginnende foeragers.

Hoewel je je kennis van giftige paddenstoelen kunt verbreden, is het goed om je ook te concentreren op de lijst met eetbare paddenstoelen in jouw omgeving. Als je een plek hebt met vochtige omstandigheden, kun je soorten zoals de wijnkap, oester of iepzwam buiten kweken in een champignonbed met houtsnippers en paddestoelspawn. Hoewel je misschien in de verleiding komt om de wilde paddenstoelen te proeven die in je achtertuin groeien, is het beter om veilig te zijn dan sorry. Tegen die tijd zijn ze goed ingeburgerd onder het oppervlak, en de paddenstoelen zijn gewoon een teken dat er een bloeiende schimmel in je achtertuin is.

Maar als je tuinen bezoekt in steden in Noord-Amerika, vind je vaak dezelfde bekende paddenstoelen in de achtertuin. En als je een app-persoon bent, zijn er verschillende uitstekende apps voor het identificeren van paddenstoelen die je kunnen helpen bij het identificeren van paddenstoelen in de achtertuin. Parasols met groene sporen worden gemakkelijk aangezien voor eetbare paddenstoelen omdat hun uiterlijk vergelijkbaar is, en ze ruiken en smaken champignonachtig. Het gebruik van een spuitfles maakt het gemakkelijker om de azijn op de paddenstoelen aan te brengen, maar wees voorzichtig waar je spuit, want de azijn kan ook het omliggende gras of planten doden.

Paddestoelen die giftig zijn voor mensen zullen ook giftig zijn voor honden, maar de meest voorkomende eetbare paddenstoelen zijn niet schadelijk.