Kun je paddenstoelen in de achtertuin eten?

Gelukkig zijn een paar soorten wilde paddenstoelen eetbaar. Moreljes (Morchella) en ruige manen of inktkappen (Coprinus comatus) zijn prima te eten, net als een soort kippenpaddenstoel of zwavel plankpaddestoel (Laetiporus sulphureus) en puffballs (Calvatia, Lycoperdon).

Kun je paddenstoelen in de achtertuin eten?

Gelukkig zijn een paar soorten wilde paddenstoelen eetbaar. Moreljes (Morchella) en ruige manen of inktkappen (Coprinus comatus) zijn prima te eten, net als een soort kippenpaddenstoel of zwavel plankpaddestoel (Laetiporus sulphureus) en puffballs (Calvatia, Lycoperdon). Niet alle paddenstoelen zijn eetbare paddenstoelen, maar de meeste paddenstoelen op het gazon zijn veilig om te eten. Het is zeer zeldzaam om dodelijke paddenstoelen in een gazon te vinden; het gebeurt echter wel, dus je moet er zeker van zijn voordat je een van de paddenstoelen op je gazon eet.

Paddestoelen vallen in drie categorieën: eetbaar, giftig en oneetbaar. Schimmels die algemeen bekend staan als eetbaar zijn, zijn onder meer bladerpaddestoelen, sommige (maar niet alle) soorten die worden aangetroffen in gazonfeeën, knoppaddenstoelen, portobellos en cremini's, een variëteit met ronde toppen met wilde neven in Alberta, merkte Schulz op. Eet geen wilde paddenstoelen die in je tuin groeien. Hoewel ze er onschadelijk uit kunnen zien, kunnen deze paddenstoelen giftig zijn en bij consumptie tot ziekte of dood leiden.

Als je paddestoelspecificaties niet kunt identificeren, ga er dan altijd van uit dat ze giftig zijn en eet ze niet op. Er zijn duizenden wilde paddenstoelensoorten in Noord-Amerika, en 250 daarvan staan bekend als giftig, maar laat je niet voor de gek houden door hun kleine aantallen. Giftige wilde paddenstoelen kunnen op elk gazon groeien en sommige lijken op gewone eetbare paddenstoelen. Het beste wat je kunt doen, is ze verwijderen wanneer ze opduiken en je kind leren ze gewoon te vermijden.

Schimmels die algemeen bekend staan als eetbaar zijn, zijn onder meer bladerpaddestoelen, sommige (maar niet alle) soorten die worden aangetroffen in gazonfeeën, knoppaddenstoelen, portobellos en cremini - een variëteit met ronde toppen met wilde neven in Alberta, merkte Schulz op. Om deze reden moet u witte paddenstoelen in uw tuin niet behandelen als gewoon onschadelijke, eetbare soorten. Het correct identificeren van jonge puffballpaddestoelen voordat je ze eet, is cruciaal, aangezien verschillende giftige Amanita-paddenstoelen er tijdens hun vroege groeistadia uitzien als puffballs. Sommige van je achtertuinpaddenstoelen zijn misschien eetbaar, maar eet nooit een paddenstoel tenzij je hem positief kunt identificeren en er 100 procent zeker van bent dat het veilig is.

Gezien het risico is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het eten van paddenstoelen die door jou, een vriend of iemand anders zijn verzameld zonder uitgebreide kennis van wilde paddenstoelen. Als je een grote fan bent van paddenstoelen, vraag je je misschien af of je de paddenstoelen kunt eten die in je tuin groeien. De ER-arts en dierenarts moeten het monster analyseren om te bepalen of het giftig was en wat het verloop van de behandeling is. De ruige inktdop, ook wel bekend als de ruige manen of pruik van de advocaat, is een andere paddenstoel die vaak in achtertuinen voorkomt.

Schimmels spelen een cruciale rol in je achtertuin, breken ontbindende materie af en creëren gezonde grond, en ze gaan vaak maar kort mee. Pas op voor bepaalde soorten wilde paddenstoelen die gevaarlijk kunnen zijn, waaronder de meest voorkomende, „death cap-paddenstoelen”. Je kunt echter drie dingen doen om je kansen te vergroten om erachter te komen welke paddenstoelen kunnen worden gegeten en welke niet. Hoewel sommige mensen het geluk hebben gigantische puffballs in hun achtertuin te hebben, zijn kleinere puffballsoorten tot 5 cm groot enkele van de meest voorkomende paddenstoelen in de achtertuin.

Voor degenen onder u die een doorlopende aanvoer van verse paddenstoelen willen, laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop u paddenstoelen in uw achtertuin kunt kweken. De meest voorkomende gevaarlijke paddenstoelen zijn die van het geslacht Amanita, vooral Amanita phalloides, toepasselijk „death cap-paddenstoelen” genoemd. Zowel amateurfoeragers als tuintuinders moeten alert zijn op giftige wilde paddenstoelen, die naast eetbare variëteiten kunnen groeien en niet gevaarlijk zijn om aan te raken. Hoewel minder dan vijf procent van de bekende paddenstoelen giftig of onzeker eetbaar is, groeien er wel verschillende giftige paddenstoelen in achtertuinen.